Jom Ikut Blog Saya

Selasa, 2 Jun 2009

MENCIPTA MASA....(Biar betul?)


Anda Terlalu Sibuk Sekiranya.....

Sekiranya jawapan anda "Ya" untuk tiga atau lebih soalan yang berikutnya.

maka anda mungkin peru mencari cara untuk MENCIPTA MASA


(Dipetik daripada buku Mencipta Masa...Pengurusan masa praktikal yang benar-benar berkesan oleh Kris Cole, diterjemahkan oleh Nor Azizi Abdullah, Prentice Hall, Pearson Malaysia Sdn. Bhd.)


Renungan untuk diri dan ingin dikongsikan untuk sahabat-sahabat semua



  • Kerap terjaga dalam keadaan penat dan lesu?

  • Terjaga di tengah malam memikirkan semua kerja yang terpaksa anda buat pada hari esok atau yang tidak anda buat semalam?

  • Sentiasa 'memusing roda'; bertungkus lumus tetapi tidak sampai kemana pun.

  • Lupa menunaikan janji?

  • Tangguh kerja dan terpaksa menanggung kesannya?

  • Buat kerja untuk semua orang kecuali diri sendiri?

  • Minum kopi untuk menenangkan fikiran?

  • Terus 'menerkam' bahan fail masuk atau e-mel sebaik saja menerimanya?

  • Tidak pernah cukup masa untuk berfikir, selalu ketinggalan dan sukar untuk mengawal keadaan?

8 ulasan:

Aku berkata...

yaaa...kita selalu beralasan dengan masa...takde masa...masa tak mengizinkan...hanya masa yang akan menentukan...masa itu emas...yeahh...masa..masa...masa...

zakiah berkata...

betul-betul masa itu emas.... mari kita grab bebanyak

Salbie S berkata...

Salam
singgah sekejap ek lpskan batuk di tangga hehehe gurau je!. Salam kenal
ya...pelik ek? padahal kita ada masa 24jam sehari, knapa sering tak cukup masa?
gk 7-11, mcD bukak je 24 jam.Ada masa apa?

zakiah berkata...

Salam ukhuwah untuk Ms Salbie S.
Terima kasih kerana sudi menyinggah
yang penting sekali ialah pengurusan masa.
masa tak mungkin berkurang atau bertambah...
cukup dah tu

Selamat mengikuti blog yang serba sederhana ini

Aku berkata...

Salam,

masih menunggu2 posting seterusnya dari Zakiah.

zakiah berkata...

akak,
terima kasih kerana mengikuti tulisan saya
kerana akak juga, penulisan saya tidak akan tamat kekekek

zul N ida berkata...

Kerana sentiasa berada di comfort zone masa selalu dibiarkan begitu sahaja,...kita akan lebih appreciate masa bila kita dalam keadaan tertekan.....manage urself to manage ur time

zakiah berkata...

betul juga tu kak ida
kita memang boleh imbang masa lebih baik sewaktu kita tertekan
tapi sebenarnya kita sedang menekan diri kita juga
mari kita sama2 cuba seimbangkan masa dengan lebih baik
satu lagi kena ada masa relax untuk diri juga
relax lain caranya bagi setiap individu
yang penting buat sesuatu yang kita tak rasa stress
thanx for dropping by kak ida

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...